Baptismi

Baptismi on eräs merkittävimpiä protestanttisia kirkkokuntia maailmassa. Sen juuret ulottuvat 1500-luvulla Keski-Euroopassa käynnistyneeseen uskonpuhdistukseen. Suomen ensimmäinen baptistiseurakunta perustettiin vuonna 1856 Föglölle, Ahvenanmaalle.

Sana baptisti tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa kastajaa. Ainoastaan henkilökohtaiseen uskoon tulleet kastetaan heidän omasta pyynnöstään.

Baptistit uskovat siihen, että Jumala on ilmoittanut itsensä Raamatussa. He uskovat myös, että Jeesus Kristus on lihaksi tullut Jumalan poika ja että vain hänen kauttaan voi ihminen pelastua. Pyhä Henki on kristityn opas ja voimanlähde.

Mitä baptistit ovat?

Baptistit ovat uskon peruskäsitteissä varsin pitkälle yhtä muiden protestanttien kanssa. Keskeistä baptistien opissa on pitäytyminen Raamattuun. Korostamme paikallisseurakuntien itsenäisyyttä, uskonnonvapautta ja uskonnollisten yhdyskuntien riippumattomuutta valtiosta.

Seurakunnalla on keskeinen asema baptistien opissa. Seurakunta koostuu uskonsa tunnustaneista ja kastetuista ihmisistä. Kaste suoritetaan veteen upottamalla Uuden Testamentin esimerkin mukaisesti. Ainoastaan uskonsa tunnustaneet henkilöt kastetaan.

Paikallisseurakunnat ovat itsenäisiä. Kaikki seurakunnan jäsenet voivat osallistua seurakuntakokoukseen, joka on ylin päättävä elin. Seurakunta valitsee keskuudestaan seurakunnan johtajan ja vanhimmiston, johon kuuluu 2 – 11 jäsentä. Vanhimmiston jäsenet toimivat seurakunnan hallituksena.

Toiminnan rahoitus perustuu täysin vapaaehtoisiin lahjoituksiin. Näitä ovat mm. jumalanpalveluksissa kerättävä kolehti, sekä muut lahjoitukset. Yleensä kaikki toiminta kuten pyhäkoulu-, kerho-, nuoriso-, ja kuorotyö tehdään korvauksetta. Seurakunnalla voi olla myös palkattuja työntekijöitä.

Seurakuntien yhteiselimenä on Suomen Baptistikirkko (SBK), joka on virallinen rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta. Sen kotipaikka on Tampere. Baptisteilla on oma lehti, KY-lehti sekä raamattuopisto.

Lisätietoja baptistien historiasta ja valtakunnallisesta toiminnasta linkistä

http://baptisti.fi/?sivu=Baptismi